Međunarodni dječji festival folklora “Kriči, kriči tiček”

Nakon proslave desete godišnjice održavanja međunarodnog festivala folklora za odrasle plesne skupine „Etno Pušća“ u društvu se rodila ideja za osmišljavanje folklornog sadržaja prilagođenog djeci.

2017.godine organiziran je prvi dječji festival folklora u Pušći „Kriči, kriči tiček“. Festival je osmišljen kako bi se stanovništvo i djeca naše Općine upoznali s bogatstvom hrvatskih narodnih običaja, zaboravljenih dječjih igara, tradicionalnih glazbala i prije svega kako bi se upoznali s raznovrsnošću pjesme i plesa svih hrvatskih krajeva.

Hrvatska kulturno-umjetnička narodna baština na veliko je poznata u svim zemljama svijeta. Dječje, igre, pjesme i plesovi pomalo su zaboravljeni i zbog toga KUD Pušća odlučuje zajedno sa svojim gostima što vjerodostojnije prikazati zaboravljene običaje.

Prilikom održavanja prvog festivala predstavili su nam se dragi gosti iz prijateljskih društava koja djeluju u našoj okolici. Mnogobrojna djeca različitih uzrasta izmjenjivala su se na pozornici u prikazima dječjih igara Posavine, Međimurja, Dalmacije, Prigorja, Zagorja, Moslavine i Slavonije.

Uz prikaz tradicionalnih dječjih igara, pjesama i plesova, organizirana je i zabava za sve sudionike na način da su im prezentirani starinski običaji i dječje igre u kojima su se mogli i sami okušati. Tako su dječica ružila kukuruz, bacala orahe u košarice, nosila jaje u žlici, plesala s jabukom načelu i mnoge druge naoko jednostavne ali istinski zabavne dječje igre iz davnina.

Brojčani podaci za 2017.:

Sudjelovali su: KUD JANUŠEVEC, KUD BISTRA, KUD MIHOVIL KRUŠLIN, KUD ŠANDOROVEC I DJEČJA PLESNA I TAMBURAŠKA SEKCIJA KUDA PUŠĆA

Preko dvije stotine mali folkloraša preplavilo je pušćanski trg i društveni dom.

Medijski pokrovitelj: ZFM Zaprešić, TV Zapad, TV Jabuka, Prigorski kaj, Zaprešićki list

Pokrovitelj: Općina Pušća i Zagrebačka Županija

Pratite nas na društvenim mrežama